Hipnoterapija, medicinska hipnoza i komunikologija

ZANIMLJIVOSTI

Hipnoterapija, medicinska hipnoza i komunikologija

Zanimljivosti iz svijeta hipnoterapije, medicinske hipnoze i komunikologije...Medicinsko-estetski centar Dermobelle

HIPNOZA I TERAPIJA

Hipnoza je inducirano, prolazno stanje promijenjene svijesti koja biva i dalje budna, ali sužena, gdje je fokus, tj. pažnja čovjeka usmjerena prema terapeutu i njegovim sugestijama (hipnosugestije), a smanjena prema svim ostalim podražajima iz okoline.
Govorimo o tzv. alfa – stanju koje se lako detektira EEG-om. Blokirani su pojedini djelovi mozga, ali nikad svi. Zahvaljujući kapilarnom sustavu krvnih žila, smanjena je funkcija viših središta mozga tako da počinju prevladavati dublji slojevi ljudskog bića.
Takvo hipnostanje je samo po sebi iscjeljujuće i ugodno budući da je čovjek u njemu duboko opušten.

Baza hipnoterapije rad je sa čovjekovom podsviješću, a to je onaj dio našeg uma i jedino područje na kojem možemo mijenjati čak i vlastitu osobnost. Naša podsvijest skladišti čak i najneznatnije pojedinosti ranijih događaja i čuva ih prividno vremenski neograničeno, premda ih u normalnim prilikama ne možemo u svako doba dozvati u svijest. U hipnostanju čovjek se prisjeća i najsitnijih detalja iz svoje prošlosti kroz tzv. vremensku regresiju. Stoga kažemo da raspolaže superpamćenjem, a osim toga izuzetno dobro memorira i usvaja nove podatke. Čovjekovo ja, smatra i izvana nametnut način vladanja slobodnim odlukama vlastite volje!

Komunikacija s podsviješću podrazumijeva njeno korigiranje, redefiniranje već usvojenih obrazaca ponašanja, a da čovjek pri tome koristi i vlastite resurse, sposobnosti da bi razriješio problem, te reorganizirao svoje misli, emocije i strahove. Pri tome on može razviti svoj puni potencijal i iskoristiti snage i kapacitete kojih i nije bio svjestan. Radi se o složenom procesu koji obuhvaća mnoge komponente što nisu sastavni dio našeg racionalnog razmišljanja, među kojima su dominantne emocije, simbolika i metafora.

Podsvijest gotovo refleksno provodi naloge, a ako je čovjek u hipnostanju, nalozi većinom zaobilaze kontrolu što ju svijest vrši putem logike, kritike i analize. Naročito ako se radi o indirektnoj metodi komuniciranja s podsviješću. Naime, postoje dvije osnovne vrste hipnoterapije: direktna, klasična i indirektna, permisivna, moderna hipnoza. Direktnom se služio i sam S. Freud i uočio da kod određenog broja ljudi ne djeluje, što ga je potaklo da se bavi psihoanalizom. Ocem indirektne hipnoterapije smatra se Milton Erickson. Ericksonska je dakle moderna, suvremena hipnoza. Individualizirana je, sistemski orjentirana i vrši se na više razina ljudske svijesti i podsvijesti kao sastavni dio integrativnog koncepta hipnoterapije. Kao takva omogućava pristup dubljim slojevima ljudskog bića te utječe na rastvaranje blokada u površinskim slojevima jednostavnom povratnom spregom. Kroz ovaj vid terapije čovjek može naučiti komunicirati sa organskim sustavima i utjecati na tjelesne procese te na taj način postići iznenađujuće psihičke i tjelesne promijene.

Drugim riječima sve što nam se događa izvire iz dubine našeg bića, iz dubine naše podsvijesti. To nisu samo simptomi, tegobe, bolesti i sl. već i mogućnosti da sami razvijemo sposobnosti razriješenja istih. Naime, čovjek za rješenjima svojih problema često traga na pogrešnim mjestima. Hipnoterapija Vam u tome može pomoći.

"...Postoji samo jedan svijet, ali mnogo je načina na koji ga možemo gledati i doživljavati..."
SpinMedia web by SpinMedia