Hipnoterapija, medicinska hipnoza i komunikologija

ZANIMLJIVOSTI

Hipnoterapija, medicinska hipnoza i komunikologija

Zanimljivosti iz svijeta hipnoterapije, medicinske hipnoze i komunikologije...Medicinsko-estetski centar Dermobelle

ZANIMLJIVOST 1

Znate li da čovjek u hipnostanju raspolaže superpamćenjem? Ako ga pitamo za beznačajne pojedinosti iz njegova života (npr. Što je nosio na sebi prilikom prvog dana u školi?), pacijent se prisjeća i najsitnijih detalja, dok bi se u budnom stanju, svjesnom stanju, jedva tko mogao sjetiti tako nečeg. Ta znanja su, dakle, blokirana na nivou podsvijesti, pa se bez hipnoze ne mogu aktivirati.

ZANIMLJIVOST 2

Isto tako pacijentu možemo reći da traženu situaciju pismeno opiše, ne izlazeći pritom iz hipnostanja. Nakon što završimo hipnoterapiju pacijentu se sadrža napisanog može učiniti potpuno stranim. Tek vlastiti rukopis uvjerit će ga da je sve sam napisao, pa prema tome, to i znao.

ZANIMLJIVOST 3

U knjizi Das Wort als physiologischer und heilender faktor (Riječ kao fiziološki i terapijski činilac) Platonov izvještava o sljedećem pokusu koji je u tančine pratila skupina liječnika. Radi se o tome da se u hipnostanju na ispitaniku pojavila opekotina i to na slijedeći način: terapeut dodiruje ispitanikovu kožu metalnim novčićem i pri tomu govori da je novčić užaren i da mu je opržio kožu. Kad je izdao taj nalog, hipnoza je prekinuta. 25 minuta poslije na mjestu dodirivanja pojavilo se difuzno crvenilo kože, a poslije 55 minuta zapažena je opeklina. Nakon dva i pol sata u sredini opekotine pojavila se bijela mrlja, da bi se poslije tri i pol sata na istom mjestu stvorio mjehur.

ZANIMLJIVOST 4

Slijedeća zanimljivost nam također govori o objektivnim granicama, što je mnogo važnije, mogućnostima hipnoze!
Sigurno ne postoji čovjek koji nije čuo za hodanje po užarenom kamenju. Opisani su i znanstveno dokumentirani mnogi takvi slučajevi u raznih naroda. Npr. na Tahitiju se kamen zagrijava dva dana i dvije noći dok se potpune ne užari. Zatim domoroci bosi prelaze 12 metara dugačke hrpe užarenog kamenja i to neki i po tri puta. Ispitivači su se pokušavali približiti užarenoj hrpi, ali su zbog velike vrućine morali ustuknuti nekoliko koraka, dok se na nogama domorodaca koji su prešli preko užarenog kamenja nisu mogle uočiti ni najmanje ozlijede. Slični opisi postoje i sa drugih lokacija npr. Indija, otok Martinique i dr.

ZANIMLJIVOST 5

Znate li da čovječje tijelo ima mogućnosti isključenja boli putem podsvijesti, tzv. hipnoanalgezija i hipnoanastezija. Zanimljivostima iz područja hipnoze i hipnoterapije nema kraja. O njima bismo mogli pisati unedogled no zaključak je sljedeći. Čovjek je taj koji određuje vlastite granice, ali i vlastite sposobnosti! Dakle, sami smo sebi najveći neprijatelji, ali i saveznici i kad to spoznamo otvaraju nam se nebrojene mogućnosti koje svatko od nas može iskoristiti na najbolji mogući način!

SpinMedia web by SpinMedia